معرفی واحد بهداشت حرفه ای:
بهداشت حرفه ای عبارت است از علم و هنر پیش بینی، تشخیص، ارزیابی و کنترل خطرهای بهداشتی در محیط کار و هدف آن تامین، نگهداری و بالابردن سلامت و تندرستی کارکنان و در پایان، ایمن نگهداشتن جامعه است. بهداشت حرفه ای باید به ارتقاء بالاترین درجه سلامتی فیزیکی، روحی و اجتماعی و رفاه کارگران در همه مشاغل فکرکند.
حفظ سلامتی کارگران در مقابل شرایط کاری آنها، حفاظت کارگران ازخطرات ناشی از فاکتورهای ضدسلامتی، قراردادن و نگهداری کارگر در یک محیط شغلی مطابق با توانایی های روحی و فیزیکی وی و تنظیم کار برای افراد و درنظرگرفتن هرفرد برای شغل مشخص از جمله وظایف بهداشت حرفه ای است.
در بهداشت حرفه ای، بیماریها و عوارض حاد و مزمن ناشی از عوامل زیان آور محیط کار بررسی می شوند که در بردارنده عوامل فیزیکی، عوامل شیمیایی، عوامل زیست شناختی و عوامل زیان آور ارگونومیک هستند.
به طور کلی، می توان گفت که بهداشت حرفه ای علمی چند نظامی (چند رشته ای) بوده و ترکیبی از علوم پزشکی و مهندسی می باشد.
همان گونه که اشاره شد یکی از برنامه های اصلی بهداشت حرفه ای، مطالعه شرایط نامناسب محیط کار یا به عبارتی بررسی و شناسایی عوامل زیان آور محیط کار است. عوامل زیان آور محیط کار به چهار دسته عمده به صورت زیر تقسیم می شوند:
1- عوامل فیزیکی زیان آور محیط کار مانند صدا، ارتعاش، گرما، سرما، روشنایی، پرتو ها و...
2- عوامل شیمیایی زیان آور مانند مواد شیمیایی سمی که برخی بیماری ها و مسمومیت های شغلی را سبب می شوند. هر یک از عوامل یاد شده اگر از حد تحمل فیزیولوژیک بدن انسان پیشی گیرد، عوارض و آسیب هایی را ایجاد خواهند نمود.
3- عوامل زیست شناختی زیان آور شامل ویروس ها، باکتری ها، انگل ها، ریکتزیاها و قارچ ها و...
4- عوامل ارگونومیک زیان آور مانند وضعیت نامطلوب بدنی در هنگام کار، وارد شدن فشار بیش از حد بر روی اندامی خاص، نبود تناسب جسمانی و روانی میان انسان و کار و...
سمت |
نام و نام خانوادگی |
تحصیلات |
تصویر |
کارشناس مسئول بهداشت حرفه ای
|
سلیمه علی نیا
|
کارشناسی ارشد بهداشت حرفه ای
|
|
کارشناس نظارت برمواد غذایی .آرایشی وبهداشتی
|
سیده ملیحه کاشانی
|
کارشناسی صنایع غذایی
|
|
|
|
|
|
کارشناس بهداشت حرفه ای
|
ام لیلا حقیقت پسند آستانه
|
کارشناسی بهداشت حرفه ای
|
در بهداشت حرفه ای عمده کوشش ها بر پیشگیری، ارزیابی این عوامل، اندازه گیری آنها و در صورت نیاز کنترل آنها می باشد .بدین ترتیب، از مهمترین وظایف مهندس بهداشت حرفه ای می توان به موارد زیر اشاره کرد:
شرح وظایف واحد بهداشت حرفه ای
برنامه ریزی
- تهیه و تدوین برنامه عملیاتی در سطح ستاد مرکز بهداشت شهرستان و مراکز بهداشتی درمانی
- برنامه اقدامات پیشگیرانه از بروز بیماریهای شغلی
- تهیه و تدوین برنامه ارزیابی عوامل زیان آور محیط کار
- و .....
نظارت و پایش
- پایش فعالیت های مراکز بهداشتی درمانی شهری روستایی شهرستان
- نظارت بر عملکرد موسسات سلامت کار در سطح شهرستان
- نظارت بر وضعیت بهداشت حرفه ای کارگاهها وکارخانجات سطح شهرستان
- نظارت بر عملکرد کارشناسان بهداشت حرفه ای شاغل در صنایع
- نظارت برعملکرد تشکیلات بهداشت حرفه ای
- نظارت برکنترل عوامل زیان آور درصنایع
- نظارت بر عملکرد بهسازی کارگاههای مشمول مشاغل سخت و زیان آور
- نظارت بر کنترل مواد شیمیایی در بخش های مختلف
هماهنگی
هماهنگی درون بخشی
- هماهنگی با واحد آموزش بهداشت در زمینه برنامه های آموزشی
- هماهنگی با گروه تخصصی گسترش شبکه ها در زمینه ادغام بهداشت حرفه ای در سیستم شبکه
هماهنگی برون بخشی
- هماهنگی با مراجع قضائی و شوراهای حل اختلاف درخصوص رسیدگی به پرونده تخلفات بهداشتی
- هماهنگی با نیروی انتظامی درخصوص همکاری در لاک و مهر واحدهای متخلف و جلب متهمین
- هماهنگی با سازمان دامپزشکی شهرستان
- هماهنگی با شهرداری ها و سازمانهای مرتبط
- هماهنگی با مجامع امور صنفی و اتحادیه های مربوط
- هماهنگی با معاونت بهداشتی استان
- هماهنگی با استانداری، فرمانداریها و بخشداریها
- هماهنگی با سازمان کار وامور اجتماعی شهرستان
- هماهنگی با مدیریت درمان سازمان تامین اجتماعی شهرستان
- هماهنگی با سازمان جهاد کشاورزی شهرستان
- هماهنگی با سازمان محیط زیست شهرستان
اقدامات اجرائی
- اجرای ادغام بهداشت حرفه ای در سیستم شبکه
- اجرای برنامه بهداشت کشاورزی
- اجرای برنامه طب کار (معاینات دوره ای شاغلین )
- اجرای برنامه ساماندهی روشنایی در محیط کار
- اجرای برنامه مقابله با صدا
- اجرای برنامه ارگونومی
- اجرای برنامه مشاغل سخت وزیان آور
- اجرای برنامه مدیریت پسماند
- اجرای برنامه ایمنی مواد شیمیایی
- اجرای برنامه مدیریت حوادث شیمیایی
- اجرای برنامه کنترل و حذف سیلیس، سرب، آزبست، جیوه در محیط کار
- اجرای برنامه بهداشت پرتوکاران
- اجرای برنامه بهداشت معادن
- اجرای طرح بهگر
- اجرای طرح بقا ( بهداشت قالی بافان)
- نظارت بر کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار
- اندازه گیری عوامل زیان آور
- اجرای برنامه پایش و نظارت بهداشت حرفه ای در کارگاهها و کارخانجات
آموزش
- آموزش حین خدمت و بدو خدمت پرسنل بهداشت حرفه ای در زمینه برنامه های بهداشت حرفه ای از طریق برگزاری کارگاه آموزشی
- آموزش بهورزان خانه های بهداشت در زمینه بهداشت حرفه ای
- آموزش رابطین
- آموزش مدیران واحدهای تولیدی و شاغلین آنها
- آموزش متصدیان صنوف تولیدی وفنی
- آموزش کارشناسان و کاردانان بهداشت حرفه ای و بهورزان
- آموزش کارشناسان و کاردانان بهداشت حرفه ای شاغل در کارخانجات
پشتیبانی
- پیگیری اعتبارات بهداشت حرفه ای
- پیگیری نحوه برگزاری کارگاههای آموزشی از طریق اموراداری و مالی
- پیگیری تجهیزات اندازه گیری آزمایشگاه بهداشت حرفه ای
جمع آوری وتجزیه وتحلیل آمار واطلاعات
- جمع بندی فرمهای آماری ارسالی از مراکز بهداشتی و درمانی
- تهیه کارنامه عملکرد سه ماهه، شش ماهه وسالیانه
- ارسال پس خوراند آمار و فعالیت های انجام شده به مراکز بهداشت و درمانی
- تجزیه وتحلیل آمار و ا طلاعات
- ارسال آمار عملکرد شش ماهه و سالیانه پس از تصحیح و تجزیه و تحلیل اطلاعات به معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان